2008. november 15., szombat

Körvarró talp

Gondoltam indíthatnánk egy kis sorozatot, ahol a spécibb varrógéptalpakat mutatjuk be használat közben, hasznos tapasztalatokkal megspékelve.
Rögtön elsőként szeretném nektek prezentálni a körvarrást segítő kis kütyüt, amit rém fontosnak tartottam beszerezni és rém feleslegesnek ítéltem használat után (Kdatta, látod jól teszed, hogy kivártál...). Szerintem nemcsak a Pfaff gépekhez használható, hanem minden géphez, mert a szárát a steppelőtalp felhelyezését segítő kis likba kell behelyezni.
A talp így néz ki:

A szárán centinként rovátkák vannak, amelyek a körök beállítását segítik:

A Pfaffon így kell felhelyezni a talpat. A kis fehér műnyag alján egy gumiszerű valami van, amely a talpállás lesüllyesztésekor rögzíti egy ponton az anyagot és így körben-körben forog a tű alatt az anyag.
Így varrja a kört:
Mindenképp fontos, hogyha több kört is szeretnénk varrni, akkor előre be kell jelölni a koncentrikus körök közepét, mert a talp állításakor a gumit fel kell emelni, és ha nincs meg az eredeti helye akkor elcsúszik az egész. Bocsi, ez most egy hevenyészet filces jelölés.

Számtalan kört lehet így varrni, de én azért találom macerásnak, mert a gép körben-körben forgatja az anyagot, ami nagy anyagnál elég nehézkes, és akkor még csak egy kört varrtunk, közben talp felemel, csavarka kicsavar, talp rovátka átállít, talp le.... szóval szerénytem én nem használnám tűzéshez semmiképp... ennél már az is jobb, ha valaki fél a szabadkézi köröktől, hogy előre körzővel szépen előrajzolja a köröket..
Persze a katalógus nem is erre javasolja elsősorban, hanem díszítő mintára:

Lehet, hogy velem van a gond, de én sose varrnék magamnak ilyet:

Max. valami minta részeként, talán szoknyán vagy ruhán tudnám elképzelni a körös díszítést, kis felületen. De ez az én ízlésem.

És a lényeg: kicsivel több mint 2.000 Ft a talp ára. :-)

9 megjegyzés:

Kata írta...

Ez jó.:o))) Tudod, hogy mit kaptam a múlt héten az uramtól? Körvarró talpat. :o)) Nekem tetszik. Be is szereztem hozzá színben tök jól passzoló cérnákat, még veszek lenvásznat és abból fogok terítőt varrni magamnak különböző méretű és színű körökkel, satin stich-el. :o))

Arcencil írta...

Na ez nem rossz ötlet!!! Lehet, hogy te tényleg ki tudod használni, én nem szoktam nagyon díszíteni a ruháimat, lehet, hogy emiatt nem vált be, illetve, hogy én quiltes szemszögből közelítettem meg.....
Kíváncsi vagyok, hogy te mit hozol ki belőle, kérlek majd posztold ide!!!

zazálea írta...

Na, akkor nem is baj, ha nekem nincs (ez sem)! :)

Timici írta...

nekem is van:o))) még 10éve a géppel együtt muszáj volt vennem:o) aztán jól nem használtam, kivéve mikor kipróbáltam. Most viszont nagyon jól jött, Bence nadrágjának térdére varrtam foltot, mert kiszakadt és 3koncentrikus körrel van letűzve:o). Igaz így kész gatyánál nehéz volt használni, de egy készülőnél simán lehet és egy 4kézláb csúszó babánál nagyon hasznos is lenne, no meg kabátnál könyökre, remélem lesz még lehetőségem kipróbálni.:o) szóval nekem tetszik, el tudnám képzelni még díszpárnákon és táskákon is:o)

b_ildikó írta...

Valamelyik évben én is megvettem ezt a kütyüt, sokféle tervem volt vele. Eddig egyszer használtam
http://folt-naplo.blogspot.com/2008/08/mindenfle-befejezsek.html
akkor tetszett. Jó hogy előjött a éma, lehet, hogy újra sort kerítek rá.

kastanie írta...

patchwork tűzéshez tudnám csak elképzelni

Arcencil írta...

Kastanie, patchwork tűzéshez macerás szerintem. Max. kis darabon lehet hasznos...

Mel írta...

This looks very interesting! I wonder if I can do it with my simple machine?

Bernadett írta...

Óh! Ilyenre vadászom! Hol lehet kapni? Köszönöm!