2008. május 21., szerda

Szabad gépi tűzés Brother LS2125 -sel

Nagyon érdekelne ezzel a géppel a szabad gépi tűzés, eddig hályogkovács módon tűztem vele 3 takarót.
A gép dobozán külön feltüntetik a patchwork varrást, a szabad gépi tűzés rajza is ott van.
A leírás már nem tér ki rá, csak a hímzést említi.
A fogazatot nem lehet leengedni, hanem jár hozzá egy lap, ami lefedi. (Nekem nincs meg, ezt nem használtam.)

Gyakorlat:
3 takarót tűztem vele eddig. Képtáramban láthatóak, a narancssárga tulipánosat, a lila csíkosat és a zöld alapon bordó szíveset. Még egy terítőt is, zöld-kék kockás.
A következő fortélyokat próbáltam eddig bevetni:
1. nem engedtem le az anyagszorítót, szálfeszességet állítgattam, azt de nem tudom, melyik vált be, szorosan kifeszítettem a tűzendő részt két kézzel, és gyors tempóban varrva lassan mozgattam az anyagot. A lila csíkosat és a narancssárga tulipánosat így csináltam.
2. Rápróbáltam egy olyan hímzőtalpat, ami nem hozzá készült, férji segítséggel egy alátéttel kellett megtoldani. Nagyon jól haladtam vele, a zöld alapon bordó szíves takarót azzal csináltam. Azért ezzel vált be a legjobban, tervezem, hogy veszek egy hozzá illő hímzőtalpat.
3. A leszorító kart lecsukott állapota ellenében egy madzaggal felkötöttem a gép testéhez úgy, hogy éppen rajta legyen az anyagon, ment vele. Ezzel tűztem a zöld-kék kockás terítőmet, meg a kubai erkélyemet.

Mindhárom módszernél munka közben szálfeszességi problémák alakultak ki, fogalmam sincs mitől, ilyenkor alul horgolásszerű képződmény keletkezett. Ilyenkor (amint észrevettem) bontottam, aztán megint álítgattam a tárcsát, akkor megint jó volt.
Igazán az a problémám, hogy nem tudom, mi történik, amikor jól megy, és mi, amikor egyszer csak megbolondul.

10 megjegyzés:

Ahama írta...

Köszi a részletes leírást.Akkor semmivel sem lennék előbbre ezzel a géppel mint az enyémmel(hasonló kategóriájú Singer). Én úgy próbáltam rajta a szgt-t, hogy lefedtem az alsó anyagtovábbítót a műa. lappal, nem használtam talpat és nem engedtem le a talptartót (szóval abszolút szabadon varrtam :)). Ha jól kifeszítettem az anyagot egész jól működött, de aztán eltört a lap és azóta nem kaptam pótlást sehol.Az rossz ezekben a házilagos megoldásokban, hogy nem megbízhatóak és nagyon bosszantó tud lenni, ha állandóan azt kell nézni, nem kell-e bontani.Akit eddig láttam szgt-t varrni, mind nagyon élvezte(jó gépe volt) és pont ettől a jóérzéstől esik el az ember, ha barkácsolt géppel csinálja.
Most úgy tűnik, jó lenne egy jobb gép, de annyi különféle spec. öltésformára meg fix, hogy nem lesz szükségem.

N.Zsuzsi írta...

Nem valami szerencsés szgt-ni ezzel a géppel :( nekem az a bajom vele elsősorban, hogy rosszul lesz a több réteg láttán. Erősen húzni kell az anyagot, különben csak egy nagy gubanc lesz az öltés helyett.
Nekem a stoppolólapos hímzés sem ment, írtam is a gépleírásban.

kastanie írta...

Azért ne adjátok fel, a patchwork klubunkban a tanító lány mutatta a felkötözött leszorítót az ott lévő Naumann régi gépen, hibátlanul működött. Egy 10 éves kislány szabad gépi tűzött életében először rajta, nagyon jól!

ezkriszti írta...

Sikerült létrehozni fiókot! Ezentúl én is belekotyoghatok!

Én gépem (PFAFF hobby 422)(majd írok róla) sem támogatja a szabadgépit. Nem lehet leengeni az alsóanyagtovábbítót, a hozzávaló takarólapka meg annyit vesz el a minimális helyből, hogy feszül mint a fene. Nagyon érdekelne az a kötözés hogyanja!! Mert egyébként jó kis gép.

katafolt írta...

A gond nekem is ismerős,nálam Pfaff
Gritznerrel történik ugyanez.Bár én magamat hibáztatom(az anyagtovábbító
leengedhető,lyukas talp pont jó).Úgy sejtem,az a gond,hogy egyenetlenül varrok,a meg-megtorpanásoknál állítódik el a szálfeszesség,ált.megfeszül a felső
szál.Vagy hülyeséget mondok?
Ahama,a műanyag lap jól helyettesíthető celluxszal felragasztott röntgenfilmdarabbal,csak ki kell lyukasztani a tű helyét.

kastanie írta...

Azóta kaptam stoppoló talpat a géphez, megy szépen.

Nikolett írta...

Sziasztok !
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Szeretnék venni egy varrógépet, ki is néztem egyet a Brother LS-2125-öt. Táskákat, ruhákat szeretnék vele varrni, eddig nem foglalkoztam varrással. Esetleg farmert vagy fehérneműt is lehet ezzel a géppel készíteni ? Kb. ilyen ár körül nézegethetek. Alkalmas ez a gép ilyesmire, esetleg tudtok ajánlani valamilyen gépet ? Köszönöm. Nikolett

Kaccat írta...

Szia Carolin, nekem Brother LS2125 van.
alapban szeretem, de mióta rákaptam a varrásra nagyon, azóta hiányolom a díszítő öltéseket.
Vettem hozzá rugós hímzőtalpat, azzal kukacolni is tudok, alap varrásra tényleg jó. Ha úgy gondolod, hogy nagyon belelendülsz érdemesebb egy kicsit többet rászánni, és olyat venni ami hosszabb távon megfelel. De első gépnek, próbálkozni szerintem tökéletes.

mamika írta...

Szeretnék érdeklődni, tudtok-e valakit aki olyan talpat készít, amivel a könnycseppet lehet hímezni a gépen ( vízcseppet!) Borsólyukhoz már van, csinált a férjem. emailben értesítenétek mert félek nem fogok id3 visszatalálni elolvasni !
köszi

szegedis@freemail.hu

mamika írta...

Naumann varrógéphez létezik körbevarró talp?